Версія для друку
Середа, 04 жовтня 2017 11:02

Триває освоєння коштів на реалізацію об’єктів соціально-економічного розвитку

Традиційно стан освоєння розглядали у розрізі джерел надходження коштів. Так, стало відомо, що загалом з реалізацією проектів за рахунок Державного фонду регіонального розвитку в 2017 році проблем не виникає. На реалізацію 22-х інвестпроектів загалом передбачили 148 млн 683 тис. грн. З них кошти державного фонду – 113 млн 128 тис. 831 грн, та кошти співфінансування із місцевих бюджетів – 35 млн 554 тис. 455 грн. Усього станом на сьогодні в область коштів фонду надійшло 55 млн 32 тис. 916 грн і касові видатки станом на 2 жовтня склали 32 млн 29 тис. грн. Тобто освоєння відповідно до надходжень складає 49 % та 28 % відповідно до загального обсягу.

Тут слід додати, що нещодавно стали відомі переможці тендеру на закупівлю 14 шкільних автобусів на загальну суму 23 млн 499 тис. грн. Переможцем визначено ТОВ «Бас мотор». Таким чином, орієнтовно один автобус коштуватиме 1 млн 678 тис. грн. Для районів запропонували співфінансування у розмірі 100 тисяч на кожен об’єкт, і як зазначив заступник начальника – начальник планово-технічного відділу капітального будівництва облдержадміністрації Станіслав Наумчик, усі райони підтвердили спроможність співфінансувати. Однак, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик наголосив, що необхідне фактичне підтвердження.

– Всі райони підтвердили, але я хочу бачити фактичну реалізацію цього підтвердження. Реалізація вже пішла і сьогодні перші два автобуси вже передаються у рамках програми «Шкільний автобус», тому дуже важливо, щоб ми 100-відсотоково отримали підтвердження коштів з місцевих бюджетів щодо співфінансування, – відзначив Володимир Гунчик.

Покращився стан освоєння коштів на реалізацію інвестиційних програм і проектів, які здійснюються за рахунок субвенції з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій. Нагадаємо, що до цього переліку входять 250 об’єктів, на реалізацію яких виділили 84 млн 363 тис. грн. Тут слід додати, що у серпні цього року цю суму було збільшено на 93 тисячі для придбання обладнання для реабілітаційного центру Волинської обласної клінічної лікарні. Так, за інформацією заступника начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації Вероніки Бальбузи, станом на 29 вересня 2017 року  всі кошти вже надійшли в область,  тож на рахунки розпорядників коштів вже поступило 68 млн. Робіт фактично виконано на 11 млн 427 тис. грн. Це становить 16,8 % від отриманих коштів на рахунки розпорядників.

– Всього вже повністю вже закрито 30 об’єктів із 250-ти. За минулий тиждень 14 об’єктів закрито і 2 мільйони освоєно коштів. У порівнянні з динамікою минулих тижнів, то спостерігається позитивна динаміка. Але все-одно треба пришвидшуватися, – наголосила Вероніка Бальбуза.

Оскільки пропозиції щодо цих коштів йдуть від народних депутатів, то інформація щодо освоєння прозвучала у розрізі виборчих округів. Відтак, аналіз освоєння коштів у кожному виборчому окрузі також показав низький показник, зокрема він становить орієнтовно 20 %, тоді як освоєння по ДФРР становить 50 %. Загальною причиною такого низького освоєння Вероніка Миколаївна відзначила неузгодженість проектно-кошторисної документації та не пройдені експертизи.

– Тож звертаюсь до органів місцевої влади – на наступник рік, коли ви будете формувати об’єкти, прошу дуже серйозно до цього підійти. Адже є неузгодженість. По-перше, не затвердження проектно-кошторисної документації, там де вони потрібні, а також не пройдені експертизи. Постановою 106 порядку надання умов для цієї субвенції передбачено, що ПКД і експертиза повинні бути. Тому на наступний рік, коли ми будемо приймати пропозиції, а Кабмін вніс зміни до цієї постанови і тепер пропозиції будуть розглядатися від народних депутатів та від облдержадміністрацій комісією у Мінфіні, то не будуть братися до уваги ті об’єкти, де не буде ПКД. Тому що кошти пішли, і якби була ПКД і експертиза, то все це було би набагато швидше, – зазначила заступника начальника управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації.

Тож своєю чергою голова облдержадміністрації Володимир Гунчик доручив підготувати також лист народним депутатам, що представляють нашу область у парламенті, аби наголосити на цьому моменті.

– Прошу підготувати лист на кожного народного депутата, у якому із усіх об’єктів, поданих народними депутатами в Кабінет Міністрів України, вказати об’єкти, де на момент подачі була відсутня проектно-кошторисна документація і проведена експертиза. Якщо завтра до нас прийдуть правоохоронні структури і будуть запитувати чому порушена процедура надання коштів через постанову Кабінету Міністрів, то хочу, щоб за це несли відповідальність ті, хто цю процедуру порушив, – зазначив Володимир Гунчик.

Не оминули увагою і освоєння коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Нагадаємо, постановою КМУ на область виділені кошти для на здійснення природоохоронних заходів у 2017 році. Однак, як зазначив начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохатський, кошти ще не надійшли в область. Разом із цим, проблемою є і те, що досі не відбувся тендер у Шацькому районі, де у планах будівництво мереж та споруд господарсько-побутової каналізації села Світязь (сума 4 мільйони 476 тисяч 464 гривні), розширення існуючої каналізаційної мережі смт Шацьк та відновлення вулиць з ґрунтовим покриттям, задіяних в каналізуванні (сума 6 мільйонів 416 тисяч), будівництво каналізаційної мережі у західній частині в смт Шацьк, селах Гаївка, Мельники та будівництво каналізаційних очисних споруд (сума 475 тисяч гривень).

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 4777