Версія для друку
Вівторок, 30 січня 2018 17:05

Бій під Крутами ознаменував початок нової епохи національного пробудження українців

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут. Рівно 100 років тому відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Саме цього дня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання.

 Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник, а з нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну гривню.

До відзначення цієї гіркої історичної дати долучилися і працівники Володимир-Волинської центральної районної бібліотеки.

Провідний бібліотекар ЦРБ Тетяна Гричук представила відвідувачам книгозбірні виставково-інформаційний калейдоскоп «Крути. Крок у безсмертя».

- Бій під Крутами ознаменував початок нової епохи національного пробудження українців. Він показав, що доля і свобода кожного із нас залежить від готовності захищати інтереси України, - зазначила у вступному слові Тетяна Олександрівна. - Через сто років після вікопомного бою юних вояків під Крутами історія повторюється і українці знову боронять свою державу від російського агресора на Сході України.

Відділ культури та туризму райдержадміністрації.

Переглядів 4003