Версія для друку
Середа, 09 січня 2019 14:58

Набрали чинності зміни до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)»

Увага! З 1 січня 2019 набрали чинності зміни до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Новим законодавством конкретизовано порядок використання зазначеної категорії земель та внесено суттєві зміни до ст. 13 Закону, де повністю виключено можливість районних державних адміністрацій розпоряджатися зазначною категорією земель.

 Нерозподіленою є земельна ділянка, яка за проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) увійшла до площі земель, які підлягають розподілу, однак, відповідно до протоколу про розподіл, не була виділена власнику частки (паю). Тобто нерозподілена – це сформована земельна ділянка, яка має встановлені межі та кадастровий номер, інформація про яку внесена до Держземкадастру, але не виділена конкретному власнику.      Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості). Тобто ділянка не формувалась, не має встановлених меж та кадастрового номера, але на неї отримано сертифікат на пай.

Після формування в окремі земельні ділянки такі нерозподілені ділянки та невитребувані частки (паї) можуть передаватися в оренду за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради для використання за цільовим призначенням.Строк використання визначається до дня держреєстрації права власності на таку ділянку, на що вказується у договорі. Як бачимо, право передачі таких ділянок в оренду до моменту оформлення правовстановлюючих документів начебто залишилося. Однак, тепер треба сформувати земельну ділянку (зареєструвати у Держземкадастрі) і лише після цього укладати договір оренди. Тоді право оренди підлягатиме держреєстрації згідно із Законом від 01.07.04 р. № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон № 1952).

Власнику сертифіката на пай (невитребуваної частки (паю)) або його спадкоємцям установлюється граничний строк для оформлення права власності на земельну ділянку – до 1 січня 2025 р. Неоформлення такого права розцінюється як відмова від одержання земельної ділянки (ч. 4 ст. 13 Закону № 899). Тоді місцева рада ініціює формування земельної ділянки та звертається до суду із заявою про визнання майна безхазяйним. За рішенням суду така ділянка передається у комунальну власність. Тож власникам сертифікатів необхідно встигнути оформити право власності на земельну ділянку до 1січня 2025 року (зареєструвати речове право згідно із Законом № 1952).

Варто знати!

Територіальній громаді в особі місцевої ради забороняється протягом 7 років з дня держреєстрації права комунальної власності на ділянку, яка сформована з невитребуваної частки (паю), передавати її у приватну власність. Виняток становить передача такої ділянки власнику невитребуваної частки (паю) або його спадкоємцям. Отже, територіальна громада має шанси поповнити свої землі невитребуваними земельними частками (паями), але тільки після 1 січня 2025 р. та в разі неоформлення фізичними особами прав власності на них.

Юридичний відділ райдержадміністрації

Переглядів 6369