Версія для друку
П'ятниця, 11 січня 2019 15:35

В Україні стартував пілотний проект «Муніципальна няня»

«Муніципальна няня» – урядовий проект з підтримки молодих батьків, який запрацював з 1 січня 2019 року. У його рамках держава компенсує частину витрат на послуги няні для дітей до 3 років. Сума відшкодування рівна розміру прожиткового мінімуму для дітей до 6 років. Станом на сьогодні це 1 тис. 626 гривень на місяць. У Міністерстві соцполітики наголошують, що компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо за бажанням батьків.

Зокрема, компенсація надаватиметься за умови укладання угоди/договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги «муніципальна няня» (батько/мати або опікун) та муніципальною нянею.

Варто звернути увагу, що договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років укладається у письмовій формі між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею та обов’язково має містити назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін та інші умови, які сторони визнають істотними.

Муніципальна няня – це фізична особа - підприємець, яка здійснює діяльність за КВЕДами 97.00 та 88.91 чи юридична особа, що надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено угоду про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

Право на отримання компенсації послуги «муніципальна няня» мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею.

При цьому, компенсація послуги «муніципальна няня» не надається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства. Призначення та виплата компенсації послуги «муніципальна няня» здійснюється згідно з рішенням органу соціального захисту населення.

Для отримання компенсації послуги «муніципальна няня» отримувач послуги «муніципальна няня» протягом місяця після укладення угоди / договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років подає місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого проживання наступні документи:

- заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня»;

- заяву про перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня» із зазначенням рахунка в установі банку;

- копію угоди / договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею;

- підтверджувальні документи щодо оплати муніципальній няні послуги з догляду за дитиною до трьох років (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка);

- копію свідоцтва про народження дитини;

- копію сторінок паспорта отримувача компенсації послуги «муніципальна няня» з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;

- копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органові та мають про це відмітку в паспорті) отримувача компенсації послуги «муніципальна няня».

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Переглядів 4291