Версія для друку
Четвер, 11 квітня 2019 09:22

Звернення голови облдержадміністрації Олександра Савченка у зв’язку з Міжнародним днем визволення в’язнів нацистських концтаборів

Шановні волиняни! 11 квітня 1945 року в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців. Саме в цей день останній полонений вийшов з його воріт, над яким був сумнозвісний напис «Jedem das Seine» – «Кожному своє». Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенціма, Майданека тощо.

Тож не дивно, що Організація Об’єднаних Націй проголосила 11 квітня Міжнародним днем визволення в’язнів нацистських таборів. Ця пам’ятна дата досі болить незагоєною раною в серцях народів світу.

В роки Другої світової війни на території гітлерівської Німеччини та окупованих нею держав діяло чотирнадцять тисяч концентраційних таборів і гетто, через які пройшли 18 мільйонів людей різних національностей. Важко осягнути, що у цих фабриках смерті безневинно загинули 11 мільйонів чоловіків, жінок і дітей. Серед них – сотні тисяч українців.

Вічна їм пам’ять.

Також ми вшановуємо тих, хто зумів вистояти, витримавши випробування гітлерівських фабрик смерті. Ті, що залишилися в живих, сьогодні згадують минуле з болем. Скупі сльози навертаються на очі вцілілих сьогоднішніх ветеранів, а в серцях відлунює тривожне «головне, щоб не повторилося ніколи!».

У Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів давайте згадаємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто зумів вижити… Нехай Бог оберігає Вас і Ваші родини.

Слава Україні!

З повагою голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко

Переглядів 3701