Версія для друку
Четвер, 11 липня 2019 13:49

Держпродспоживслужба інформує: літні корисні поради

Чи треба обривати листя на помідорах

Листя бере активну участь у процесі фотосинтезу, забезпечуючи рослини необхідними мікроелементами.

Рекомендується зривати нижнє листя, що доторкається землі, заражаючись збудниками фітофтори. Робиться це поступово (по 2–3 екземпляри щотижня). Водночас не залишайте старі, пожовтілі, хворі листочки, які є джерелом інфекції.

Щовечора збирайте падалицю

Ще задовго до визрівання частина яблук починає осипатися з гілок.

Найчастіше відбувається таке у вражених плодожеркою насадженнях.

Не залишайте падалицю під деревом, адже вночі звідки виповзатиме гусінь, перебираючись на здорові екземпляри. Сильно продірявлені плоди закопуйте у землю завглибшки понад 50 см. Вибратися звідси шкідники не зможуть .

Слимаків проженуть сіль та гірчиця

Зі слимаками у льосі окремі господарі борються так само, як на городі, використовуючи хімічні препарати. Однак, тоді можливе отруєння продукції. Значно краще вдаватися до безпечних методів.

Розпочинайте справу вже влітку, коли порожні засіки. Насамперед варто добре очистити сховище від землі та залишків минулорічного врожаю. Щільно зачинивши двері й люки, приміщення обкурюють колоїдною сіркою.

Стіни та стелю рекомендується побілити вапняним молоком. Коли підсохне поверхня, ще наносять густий сольовий розчин (300 – 400 г на 10 л води).

А долівку посипте деревним попелом, пушонкою, порошком гірчиці чи сухою грубозернистою сіллю. Картоплю й буряки під час закладання обов’язково звільняйте від грунту, у грудках котрого самки слизняків відкладають яйця. Якщо слизняки потрапили до погреба, допоможе пиво. Розкладіть по закутках мілкі посудини з цим напоєм. Приваблені хмільним запахом непрохані гості сповзатимуться сюди і топитимуться.

Небезпечно: білокрила!

У овочевих агроценозах (переважно в  посадках капусти) виявлено небезпечного шкідника – білокрилку. На невеликих ділянках капусти одноосібних селянських господарств заселення рослин шкідником сягає до 100% за чисельності усіх фаз розвитку шкідника 32-247 екземплярів на рослину. Такої чисельності шкідника у відкритому грунті  не спостерігалось більше як 20 років.

Ентомологічна довідка. Білокрилки  - це  дрібні (менше 2 мм) комахи, які за великої чисельності  роєм злітають над потривоженою рослиною. Тіло і обидві пари крил покриті борошнистоподібним восковим секретом  – від цього і походить  назва шкідника. На нижній частині листка  легко помітити велику кількість личинок. Білокрилка (комахи, личинки) харчується соком рослин, що  призводить до пожовтіння листків. Ще одна  неприємність від шкідника – на їх цукристих виділеннях поселяються  сажисті гриби, що негативно позначається на фотосинтезі і в кінцевому результаті рослина може загинути.

Для регулювання чисельності білокрилки  на овочевих культурах  відкритого грунту  зареєстрований інсектицид  актелік, к.е.  0,3-1,5л/га,   в  овочевих агроценозах проти комплексу шкідників застосовують: актару 240 SC,к.с.,0,07-0,09 л/га, децис профі 25,WG, BГ, 0,035г/га, енжіо 247 SC.к.с.,0,18/л/га, конфідор 200  SL, РК, 0,25 л/га, моспілан ВП, 0,2-0,3 кг/га, конфідор Максі, в.г. 0,5 г /сотку на 5-8 л. води, інші; в посадках капусти  проти комплексу шкідників ефективними є композиції інсектицидів децис f-люкс 25 EC,KE,0,3л/г+дімілін, з.п.,0,1кг/га                                                                      

Для населення ефективним є препарат Актара (1,4 грама на 10л води та підлив його під кущ 200-250 грам).              

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог .

Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Тетяна  Грушевська

 

Переглядів 3717