Версія для друку
Понеділок, 07 жовтня 2019 15:32

Відлунали позивні дванадцятого фестивалю «Український коровай-сузір’я»

Ось і перегорнуто дванадцяту сторінку фестивалю традиційної національної культури «Український коровай-сузір’я», який учора, 6 жовтня 2019 року, відбувся у Володимир-Волинському районі. У краї, де проживає багато талановитих творців і умільців. Талановитих у всьому – музиці, народних ремеслах, обрядах та звичаях, а ще у випіканні прекрасних короваїв.
Урочистою ходою учасники заходу пройшлися від адмінприміщення райдержадміністрації до парку «Слов’янський», де й проходила основна частина дійства. Окрасою цієї святкової колони стали майстрині-коровайниці Волині, які спеціально для цієї події одягли українські строї.
Відкрили «Український коровай-сузір’я» в.о.голови, керівник апарату райдержадміністрації Сергій Романюк та заступник голови районної ради Алла Мельник.

- Із кожним роком фестиваль розширює свої маштаби і коло учасників та гостей. При цьому береже унікальні народні традиції й звичаї, українську пісню і демонструє неабиякі таланти, - зазначив у вітальному слові Сергій Йосипович.-Разом із тим, сьогоднішнє дійство – це можливість подякувати нашим хліборобам-трудівникам, які від першого засіву і до самих жнив живуть турботами хлібної ниви. А також нашим майстриням-коровайницям за вміло випечені короваї, Дивлячись на які, моє серце сповнюється гордістю за наш район та за усю Волинь.
Із головної сцени гостей фестивалю привітали також депутат обласної ради, директор ТзОВ «П’ятидні» Валерій Діброва, представник народного депутата України Ігоря Гузя Валентина Степюк, заступник начальника управління культури Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук , голова Зимнівської сільської ради В’ячеслав Католик та єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей.
В урочистій обстановці очільники району нагородили дипломами та грошовими преміями найповажніших коровайниць району та області (а їх цьогоріч було аж 33).
- У їх випічці втілено ознаки традицій кожної сільської місцевості, фантазію та майстерність пекарів, що підкреслило їх неповторність та оригінальність. Важко підібрати влучні слова, аби описати всю цю красу – це варто побачити на власні очі. Ці «господарі фестивалю», прикрашені багатими візерунками, квітами, птахами, намистом, зробленими із прісного тіста чи різнобарвних помадок, манили своєю вишуканістю, - прокоментував, переглянувши виставку короваїв, Сергій Романюк.
Приковували погляд присутніх не лише короваї, а й виставка снопів. Тут були представлені як спільні роботи працівників культури окремих сільських рад, так і окремі витвори майстринь.
Окрім того, Устилузька міська, Зимнівська та Зарічанська сільські ради, будинки культури сіл Свійчів, Красностав, Овадне та клуби с. Верба й с. Ягідне Оваднівської ОТГ, а також громади Горохівського, Камінь-Каширського та Локачинського районів представили власні етномайданчики. Їхні стилізовані хатини були облаштовані старовинним домашнім начинням – домотканими ряднами, вишитими скатертинами, кужелями, веретенами, ночвами. Усі господарі зустрічали гостей у вишитих українських строях та частували домашніми стравами і весільною випічкою.
Не відставали у майстерності й працівники дошкільних закладів району, які розгорнули чималу виставку виробів із природного матеріалу та овочево-городніх культур «Крокує осінь урожайна волинськими стежками».
Не оминули увагою організатори заходу і найменших жителів нашого району та міста. Спеціально для них було облаштовано ціле дитяче містечко із атракціонами, забавами та веселими кловунами.
Також усі охочі мали змогу взяти участь у низці майстер-класів. Прекрасний майстер-клас для наших красунь краю провела знана хусткувальниця Львівщини Віра Олеш.
При цьому варто зазначити, що все це дивовижне свято перепліталося з прекрасними художніми номерами. Усім присутнім представляли свою виконавську майстерність пісенні колективи нашого району, а також колективи із Турійського, Рожищенського, Іваничівського, Камінь-Каширського, Ковельського, Локачинського, Маневицького краю та м. Ковель.
Із обрядовими весільними дійствами «Запросини», «Випікання та вбирання короваю», «Дівич-вечір», «Викуп молодої та читання корони», «Благословіння молодої», «Викуп скрині», «Поділ короваю» та «Перезва» на додатковій фестивальній сцені виступили дев’ять аматорських фольклорних колективів Волині, зокрема, й нашої Володимирщини.
Уже вчетверте на головній сцені «Українського коровай-сузір'я» свою танцювальну програму представив неодноразовий учасник міжнародних фестивалів та конкурсів народний дитячо-юнацький хореографічний ансамбль народного танцю «Полуничка» із м. Львів.
Завітав на наше прекрасне дійство і відомий київський ансамбль української народної пісні «Гуляй Душа».
Фестивальне дійство тривало аж до сутінок і залишило добрий слід у пам’яті кожного присутнього, адже було насичене незабутнім українським колоритом, щирим українським словом, обрядовими дійствами, старовинними та сучасними українськими піснями.
А фінальним акордом, за багаторічною фестивальною традицією, став поділ короваю між усіма гостями свята.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 4175