Версія для друку
Вівторок, 18 лютого 2020 08:22

Як захистити сад

Садки ще похмурі ,безлисті, але в них уже починається активне життя. З настанням тепла пробуджуються рослини, а  водночас оживають і шкідники саду. Іх немало. Збудники хвороб, перезимувавши на опалому листі, гілках, весною також поширюються – дощем, вітром, заражують молоді листочки. Особливо шкідливе зараження паршею - яблуні і груші, борошнистою росою - агрусу і смородини.

Сад потребує допомоги людини. Підвищенню стійкості плодових культур проти шкідників і хвороб, та одержанню високого врожаю сприяють такі заходи: обробка грунту, внесення добрив, полив і правильне обрізування дерев. Зменшенню чисельності шкідників, що знаходяться у грунті на зимівлі або на перетворенні в лялечку( грушева і сливова плодожерки, плодові пильщики, вишнева муха, молі) сприяють зяблева оранка, розпушення міжрядь або перекопування грунту в пристовбурних кругах із заорюванням обпалих листків, рослинних решток і бур'янів. Навесні проводять профілактичні заходи обрізують загиблі і поламані гілки, знімають і знищують гнізда білана і золотогузки, яйцекладку кільчастого шовкопряда, сухі плоди, а також лікують рани на стовбурах і скелетних гілках. Рани дезінфікують розчином мідного купоросу (100 грамів на 10 літрів води) і замазують садовим варом або глиною з коров”яком. Побілити штамби та скелетні гілки 20% вапняним молоком з додаванням 3%-го мідного купоросу. Розвісити гнізда для птахів. До розпускання бруньок ( березень) обробка один раз на 2-3 роки  діючою речовиною – 4,6 – дінитро-о-крезолом ( похідна от нітрофена) при температурі повітря не нижче плюс 5 градусів С і не вище 20 град або  зробити так зване голубе обприскування дерев - 3-відсотковою бордоською рідиною (300 грамів мідного купоросу і 300-350 грамів свіжогошеного вапна на 10 літрів води) Воно захищає листя, що розпускається, від зараження паршею і взагалі знижує рівень розвитку хвороб.

Принагідно хочу закликати  голів ОТГ, директорів шкіл узяти під контроль плодові насадження навколо шкіл, дитячих установ, дерева на придорожніх смугах, обвішані гніздами шкідників. Організуйте знищення іх, щоб радіти цвіту і зелені , а не дивитись на оголені дерева.

Більш повну інформацію можно  получити за тел. 3-86-81, 3-85-49, Вол.-Волинського  району  вул. Старицького 35, вул. Князя Олега 53 управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинський області.

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 3528