Версія для друку
Середа, 20 жовтня 2021 10:44

«Сьогодні вакцинація означає – працювати і жити без карантинних обмежень. І найголовніше – це ефективно та безпечно», - голова ОДА Юрій Погуляйко.

19 жовтня відбулась робоча зустріч голови ОДА Юрія Погуляйка із керівниками медзакладів області, де обговорили основні проблемні питання вакцинації населення проти COVID-19. Зокрема, голова ОДА Юрій Погуляйко зазначив, що на Волині, попри зростання показників захворюваності та госпіталізації, все ще дуже низькі показники вакцинації. Якщо ситуація не покращиться, то у разі введення в області «червоного» рівня епіднебезпеки, суттєві обмеження почнуть діяти для великої кількості волинян.

Відповідно в області прийняли рішення про збільшення кількості центрів масової вакцинації та пунктів щеплень. Водночас, очільник області вирішив разом із медиками обговорити, що ще потрібно, аби достукатись до населення.

Адже, як наголосила заступниця голови ОДА Людмила Тимощук, враховуючи кількість нових хворих на коронавірус та важкий перебіг хвороби у багатьох, область все ближче до «червоного» рівня епіднебезпеки.

Нагадаємо, що запровадження «червоного» рівня епіднебезпеки означає посилення карантинних обмежень на території області. Зокрема, забороняється робота більшості закладів господарювання, ТРЦ, кінотеатрів, ринків, магазинів, спортзалів, проведення масових заходів та ін. Але обмеження не будуть застосовуватись, якщо у всіх відвідувачів (користувачів) та співробітників (організаторів) буде наявний зелений COVID-сертифікат – тобто вони будуть повністю вакциновані проти коронавірусної хвороби.

Окрім цього, з 21 жовтня набувають чинності нові правила міжрегіональних перевезень на «жовтому» та «червоному» рівнях епіднебпезпеки. Стосуватимуться вони регулярних та нерегулярних перевезень. Йдеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення. Так, аби скористатись транспортом, необхідно бути або вакцинованим, або мати ПЛР-тест, котрий дійсний 72 години.

Як зазначила головний державний санітарний лікар області Наталія Янко, з 21 жовтня в Україні починають працювати 900 мобільних бригад, котрі будуть перевіряти і дотримання протиепідемічного режиму, і наявність щеплень на об'єктах, і охоплення персоналу щепленнями.

«Фактично всі обмеження стосуватимуться невакцинованих осіб. Як відомо, з 21 жовтня почнуть діяти обмеження щодо пересування транспортом. Необхідна буде довідка про вакцинацію, або кожних 72 години ПЛР-тест за власний рахунок, або довідка про те, що перехворіла людина упродовж останніх трьох місяців. Тому для того, щоби контролювати дотримання карантинних обмежень через погіршення епідемічної ситуації, в Україні буде працювати 900 мобільних бригад. Це Національна поліція і Держпродспоживслужба, а також моніторингові візити можуть здійснювати представники центру контролю та профілактики хвороб МОЗу. Відповідно Держпродспоживслужба мають повноваження для того, щоб застосовувати адміністративні заходи впливу до порушників, а національна поліція має право застосовувати і кримінальну відповідальність у разі необхідності. Для прикладу, за фактом підробки медичної документації або сертифікатів про вакцинацію», - поінформувала Наталія Янко.

Тож найвідчутнішими карантинні обмеження стануть для невакцинованих жителів.

«Як бачимо, сьогодні вакцинація – це вже свобода. Це означає – працювати і жити без карантинних обмежень. І найголовніше – це ефективно та безпечно», - зазначив на сторінці у Facebook голова ОДА Юрій Погуляйко.

Відтак, керівництво області звернулося до медиків з проханням проводити більше інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо необхідності вакцинації та розвінчувати найпоширеніші міфи про щеплення проти COVID-19.

Для прикладу, Наталія Янко повідомила, що перехворівши коронавірусною інфекцією, не треба чекати пів року, щоб вакцинуватись. Таких обмежень на сьогодні немає, тож фактично через два тижні після перенесення хвороби можна отримати щеплення.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.

Переглядів 3950