Версія для друку
Середа, 27 жовтня 2021 13:46

«Велика реконструкція» садиби Косачів у Колодяжному: тривають зовнішні роботи

За дорученням голови ОДА Юрія Погуляйка його перший заступник Сергій Мовенко проінспектував хід виконання реставраційних робіт «Білого та Сірого будинків Косачів»  26 жовтня. У червні поточного року тут стартувала реконструкція в рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Загальна кошторисна вартість ремонтних робіт становить понад 11 млн гривень. До фінансування залучені кошти із державного та обласного бюджетів.

Як повідомила майстриня будівельної дільниці ТзОВ «Житлобуд-2» Галина Капризова, наразі активно проводяться ремонтні роботи паралельно в обох будинках та облаштовується благоустрій території.

«Зараз зосередилися на зовнішніх роботах – штукатурення і оздоблення стін. Також замінюємо обвідний брус і підливаємо цоколі у «сірому» будинку та незабаром змінимо дерев’яні елементи на веранді – «білого», – розповіла Галина Капризова.

Окрім того, будівельники відновили підвальне приміщення у «білому» будинку. Зокрема виконані роботи з гідроізоляції цього приміщення і спроектований новий його вхід.

Слід зазначити, що у «Лесиних» будиночках будуть відреставровані та по-новому перекладені пічки, що були за часів видатної літераторки, однак для їх облицювання будуть використовувати сучасні матеріали – кахлі. Опалювати приміщення культурної спадщини передбачають газом.

«Наразі біля родинної садиби Косачів на завершальному етапі укладання бруківки. Передбачається, що до кінця 2021 року об’єкт культурної спадщини реконструюють повністю», – зазначив Сергій Мовенко.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 3837

Галерея зображень