Версія для друку
Середа, 01 грудня 2021 15:53

Новорічна ялинка має потрапляти в дім законним шляхом!

Наближаються новорічні та різдвяні свята. Люди прикрашають свої оселі новорічними ялинками. Хвойне дерево можна придбати на ринку, де продаються дерева з лісгоспів та фермерських господарств. Але дехто вирішує економити, самовільно зрубавши ялинку в лісі або купуючи символи свята  в людей, що незаконно їх зрубали.

Володимир-Волинська районна державна адміністрація нагадує про відповідальність за незаконне зрубування, придбання й торгівлю новорічними ялинками.

Положеннями чинного природоохоронного законодавства передбачена адміністративна відповідальність за незаконне зрубування, придбання й торгівлю новорічними ялинками.

Так, відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за незаконну порубку і пошкодження дерев, у тому числі хвойних порід на винну особу може бути накладено штраф: на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1 020 гривень) і на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2 550 до 5 100 гривень).

У випадку вчинення цього правопорушення особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років за відсутності самостійного заробітку штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (частина друга статті 307 КУпАП).

Варто відмітити, що ті самі дії, вчинені громадянином, якого протягом року було піддано адміністративному стягненню за незаконну порубку і пошкодження дерев хвойних порід, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 020 до 1 530 гривень) і на посадових осіб – від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 10 200 до 15 300 гривень).

Непоодинокі випадки, коли продаж новорічних ялинок здійснюється з порушенням правил торгівлі та порядку провадження господарської діяльності.

Так, за порушення правил торгівлі на ринках передбачено покарання у вигляді попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 гривні) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 119 гривень).

Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої (від 17 до 119 гривень).

Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Наголошуємо, що Державна екологічна інспекція у Волинській області вже почала природоохоронну акцію Новорічна ялинка – 2022», під час якої посилить контроль за легальною вирубкою та реалізацією ялинок спільно з іншими природоохоронними органами і працівниками національної поліції. Вже розпочалося проводення комплексу заходів по попередженню та виявленню випадків незаконних рубок та незаконної реалізації хвойних порід. У кожному лісогосподарському підприємстві створюються оперативні рейдові бригади. Проводяться рейди з охорони лісів, розсадників і плантацій від незаконних рубок, а ринків та інших місць реалізації – з виявлення фактів незаконної торгівлі хвойними.

Ціна новорічної ялинки – це роки важкої, цілеспрямованої та відповідальної праці лісівників, тривалий шлях від шишки, висівання насіння, догляду дерев, охорони лісу до новорічного дерева у вашій оселі. Давайте  будемо пам’ятати про це!

Переглядів 4538