19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Оцінка впливу на довкілля замість екологічної експертизи
    Четвер, 21 грудня 2017 12:15

    Оцінка впливу на довкілля замість екологічної експертизи

    Нещодавно Верховна Рада України прийняла Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», що вступив у дію цього понеділка, 18 грудня 2017 року, у зв’язку з чим втратить чинність Закон України «Про екологічну експертизу». Основним нововведенням Закону є запровадження нового дозвільного документа – висновку з оцінки впливу на довкілля, який замінить висновок державної екологічної експертизи.

    Правові та організаційні засади цього Закону окреслила головний спеціаліст відділу розвитку галузей агропромислового комплексу управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олена Шевчук.

    Стислий виклад новацій Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»

    Перелік об’єктів, які підпадають під дію Закону, визначений у частинах 1-3 статті 3 Закону. Тут варто зауважити, що якщо мова йде про звичайний об’єкт торгівлі або офіс, то скоріш за все дія Закону не буде на нього поширюватись.

    Для діючих підприємств важливим є те, що висновки державної екологічної експертизи надалі зберігають чинність.

    Закон залишає деякі положення не деталізованими, що відкриває можливість для довільного його застосування.

    У якому разі необхідно отримувати Висновок?

    Закон визначає, що оцінка впливу на довкілля необхідна для «планованої діяльності», якою є: будівництво, реконструкція, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідація (демонтаж) об’єктів, інше втручання в природне середовище.

    У свою чергу, оцінка впливу на довкілля необхідна для видів планованої діяльності та об’єктів, перелічених у частинах 2 та 3 статті 3 Закону, які умовно поділені на дві категорії. До першої, в тому числі, належать: деякі види нафтопереробних та газопереробних заводів, теплових електростанцій; установки для виробництва або збагачення ядерного палива; установки для переробки відпрацьованого ядерного палива та високоактивних відходів; чорна та кольорова металургія; хімічне виробництво; будівництво окремих видів аеропортів, автомобільних доріг, гідротехнічних споруд; окремі операції у сфері поводження з відходами; забір підземних вод або штучне поповнення підземних вод (10 млн. куб. м.) і т.д. Щодо цих об’єктів Висновки буде видавати Мінприроди.

    До другої категорії, зокрема, відносяться: глибоке буріння, деякі види сільського господарства, лісництва, водного господарства, видобувної, хімічної, харчової та енергетичної промисловості, виробництва та обробки металу, переробки мінеральної сировини і т.д. Якщо такі об’єкти не підпадають під випадки, перелічені в частинах 3 та 4 статті 5 Закону (значний транскордонний вплив, розташування у зоні відчуження або безумовного (обов’язкового) відселення і т.д.), то Висновки будуть видавати місцеві державні адміністрації.

    Категорії також відрізняються тим, що перша потребує додаткового розгляду необхідності проводити оцінку транскордонного впливу.

     «Значний вплив на довкілля»

    Висновок можна не отримувати, якщо планується провести реконструкцію, технічне переоснащення, капітальний ремонт, розширення, перепрофілювання об’єктів або інші втручання в природне середовище, які не справляють значного впливу на довкілля.

    Виключення

    Отримання Висновку не є необхідним у випадках, передбачених абзацом 2 частини 1 статті 3 Закону (зокрема, у разі забезпечення оборони держави, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або антитерористичної операції).

    Коли необхідно отримувати Висновок?

    Висновок має бути отриманий «до прийняття рішення про провадження планованої діяльності». Також у Законі міститься заборона «розпочинати провадження планованої діяльності» без отримання Висновку та рішення про провадження планованої діяльності (про це рішення детальніше нижче).

    Повідомлення про заплановану діяльність

    До місцевої державної адміністрації (або безпосередньо до Мінприроди) необхідно подати повідомлення, вимоги до якого зазначені в статті 5 Закону. У повідомленні описується майбутній об’єкт (або діяльність), а також обсяг досліджень, що мають бути включені до звіту з оцінки впливу на довкілля.

    Далі місцева адміністрація (або Мінприроди) публікує повідомлення, після чого протягом 20 робочих днів громадськість може надати зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до Звіту.

    Підготовка Звіту

    У Звіті має досліджуватись не тільки вплив самого об’єкта, а й кумулятивний ефект від нього разом з уже існуючими об’єктами (або тими, на які Висновок вже отриманий). Також Звіт повинен містити резюме, розраховане на широку аудиторію.

    Громадське обговорення

    Після публікації Звіту проводяться громадські обговорення у формі слухань або надання письмових зауважень та пропозицій (без необхідності їх обґрунтування). Обговорення може тривати від 25 до 35 робочих днів, детальний порядок буде встановлений Кабінетом Міністрів України. Всі зауваження «підлягають обов’язковому розгляду» місцевою адміністрацією або Мінприроди.

    За результатами місцева державна адміністрація (або Мінприроди) готує звіт про громадське обговорення, в який включається інформація про «повне врахування, часткове врахування або обґрунтоване відхилення» зауважень та пропозицій громадськості.

    Висновок з оцінки впливу на довкілля

    Після завершення громадського обговорення відповідний орган (критерії розподілу повноважень зазначалися вище) готує Висновок, у якому визначає допустимість (або обґрунтовує недопустимість) запланованої діяльності.

    У Висновку визначаються вимоги до роботи майбутнього об’єкта (або до майбутньої діяльності), зокрема, встановлюються умови використання території та природних ресурсів, вимоги щодо охорони довкілля та заходи запобігання надзвичайним ситуаціям.

    Висновок видається протягом 25 робочих днів з дня завершення громадського обговорення. Рішення про провадження планованої діяльності має бути прийнято відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування протягом 5 років з часу видання Висновку, інакше він втратить силу.

    Що таке рішення про провадження планованої діяльності?

    Закон вказує, що Звіт про оцінку впливу, звіт про громадське обговорення та Висновок мають подаватися для отримання рішення органу державної влади або органу місцевого самоврядування про провадження планованої діяльності («Рішення»). Закон не деталізує, про які Рішення іде мова.

    Для ситуацій, коли після отримання Висновку з оцінки впливу на довкілля закон не передбачає отримання будь-яких рішень, таким рішенням вважається сам Висновок.

    Окремо про будівництво

    Якщо згідно із Законом стосовно об’єкта має проводитись оцінка впливу на довкілля, то:

    результати оцінки впливу на довкілля мають додаватися до проектної документації на будівництво;

    проект будівництва такого об’єкта буде підлягати обов’язковій експертизі;

    право на будівництво отримуватиметься тільки на підставі дозволу на виконання будівельних робіт.

    Дії після отримання Висновку

    Висновок має містити екологічні умови, яких необхідно буде додержуватись протягом всього строку діяльності. В протилежному випадку експлуатація підприємства може бути зупинена за рішенням суду (про санкції детальніше далі).

    Якщо впродовж роботи об’єкта буде виявлено «значний негативний вплив» на життя і здоров’я населення чи довкілля (якщо такий вплив не був оцінений або істотно змінює результати оцінки), суд скасовує Рішення про провадження діяльності (Висновок) та припиняє роботу об’єкта.

    Новий реєстр

    Інформацію та документи, про які йшла мова, планується об’єднати в Єдиний реєстр з оцінки впливу на довкілля, який буде відкритим. Порядок ведення реєстру визначить Кабінет Міністрів України.

    Відділ організаційної роботи тиа управління персоналом апарату райдержадміністрації

    Переглядів 3933
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua