23 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Управління фітосанітарної безпеки інформує
    Вівторок, 23 липня 2019 10:57

    Управління фітосанітарної безпеки інформує

    ХВОЩ НЕ ЛЮБИТЬ ВАПНА І СИДЕРАТІВ,

    Хвощ росте на кислих грунтах, тож найперше треба знизити їх кислотність. Для цього додайте у грунт речовини з вмістом вапна. Це - кальцит, доломіт, вапняк, відходи цукрового виробництва, гашене вапно та інші. Однак, при цьому способі у грунті значно зменшується вміст поживних речовин, адже вапно їх поглинає. Все ж, якщо використаєте цей спосіб, уважно читайте інструкцію і дотримуйтесь пропорцій.

    Ще хвощ польовий можна знищити за допомогою сидератів,  бо бур’ян не любить хрестоцвітих - озимого ріпаку, редьки олійної, гірчиці білої та інших. Їх кореневі бактерії  пригнічують і знищують. Як і озиме жито. Посійте хрестоцвітні після збирання врожаю, а коли зацвітуть, на зиму їх приоріть, жито можна навесні.

    Є і хімічні методи боротьби із цими бур’янами. Після збору врожаю скропіть грунт водним розчином «Тітусу». Щоб гербіцид краще прилипав додайте препарат «Партренд 90» або господарське мило. Ці препарати ще знищують осот, зірочник, пирій.

    Допоможе позбутися хвоща польового і водний розчин «Раундапу». Цей сильний препарат знищує бур’яни на  поверхні та у грунті , бо проникає  у кореневу систему.

    Якщо обрали хімічний метод, то обробляйте надвечір і обов’язково з респіратором і у гумових рукавичках.

    ТАКИЙ ШКІДЛИВИЙ ВИНОГРАДНИЙ ОЇДІУМ

    Грона винограду покрились сірим нальотом, очевидно виноград уражений оїдіумом(борошнистою росою). Це одна з найбільш поширених хвороб, що призводить до значних втрат урожаю. Уражений виноград, коли не має листя-восени чи навесні обприскують емульсією «Карболінеум». Під час вегетації кущі обпилюють або скроплюють сірчаними препаратами. Обпилювання роблять меленою сіркою у суміші з вапном – пушонкою. На дві частини сірки беруть стільки ж вапна .Щоб речовини краще тримались на кущі, обпилювання здійснюють рано-вранці, або у вечері під час роси.

    На винограді, який торік хворів на оїдіум, першу обробку сіркою (обпилювання або обприскування) роблять  після появи третього листка,другу-перед цвітінням, третю-після цвітіння і наступну – через 10-20 днів після попереднього.

    При раптовому спалаху хвороби слід провести обприскування 0,1% марганцевокислим калієм. На 10 літрів води беруть 10 грамів перманганату і 60 - негашеного вапна. Таку ж кількість перманганату калію можна додати до бордоської рідини - це вбиває спори збудника хвороби, але не затримує їх розвиток. Тому додатково варто провести сіркою. У випадку сильного розвитку хвороби для кращого провітрювання рекомендується проріджувати листя, що затримує розвиток хвороби. З кущів, які хворіли на оїдіум, не можна брати лозу для садіння.

    Ще для захисту винограду на присадибній ділянці використовують препарати «Топаз»», «Квадріс», «Ридоміл Голд». Перший обробіток розпочніть навесні, коли розпустяться бруньки і з’являться листки, другий - перед цвітінням, третій - після, останній, коли зав’язались плоди. Краще для кожного обробітку брати інший препарат.

    ЧОМУ СОХНЕ ЛИСТЯ НА БУРЯКАХ

    Буряки уразила грибкова хвороба, яка називається церкоспороз листя. Одна з найпоширеніших хвороб, зустрічається в усіх зонах бурякосіяння. Уражує як цукрові, так і кормові та столові буряки.

    Хвороба проявляється на добре розвинутих листках у вигляді круглих світло-бурих плям, розміром 2-3мм в діаметрі, з червоно-бурою каймою. На старих листках – це приблизно кінець липня-середина серпня – плями можуть бути більші, розпливчасті. У вологу погоду поверх плям утворюється сірувато-білий наліт – конідії. За їх допомогою гриб розповсюджується під час вегетації. Ураження проходить шляхом проникнення конідій в тканини рослин через продихи. Інкубаційний період хвороби залежить від температури. Літом він триває тиждень-два, восени 30-40 днів.

    В ураженому церкоспорозом листі збільшується випаровування води і порушується азотистий обмін. Дуже уражене листя відмирає, натомість відростає нове, на це рослина витрачає багато пластинчастих речовин, що негативно позначається на вазі кореня і його цукристості. При слабкому ураженні цукрових буряків недобір цукру з гектара становить 5-10, при середньому - до20, при сильному - до 70 %.

    Дослідами селекційних станцій встановлено, що ураженість церкоспорозом у п’ять разів вища, якщо цукрові буряки посіяні по бурячниську, ніж після пшениці.

    Із церкоспорозом потрібно боротися агротехнічними та хімічними методами. До агротехнічних належить сівозміна, знищення інфекції восени способом глибокого заорювання  рештків (листя, черешків). А з хімічних, при появі перших ознак хвороби, провести обприскування посівів одним із препаратів, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Через 12-14 днів варто провести друге обприскування, і гарантовано – хвороба розвиватись не буде, а урожай буде збережено.

    Провідний спеціаліст Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області  Галина Андрощук

     

    Переглядів 4606
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua