18 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>На Володимирщині відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації
    Вівторок, 30 липня 2019 14:16

    На Володимирщині відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації

    Нещодавно у лісових масивах  ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» Іваничівського району виявлено трупи диких кабанів, у яких, відповідно до експертного висновку Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини  встановлено діагноз – африканська чума свиней. Відтак, сьогодні, 30 липня 2019 року, відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, яке очолив заступник голови комісії, в. о. начальника Володимир-Волинського районного управління ГУ Держпрдспоживслужби у Волинській області Петро Крень.

    Присутні обговорили епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней, що склалася на території сусіднього району та заходи, які вживаються державною службою ветмедицини щодо недопущення  занесення збудника на Володимирщину.

    Зокрема, Петро Миколайович наголосив, що працівниками районного управління Держпродспоживслужби та ветеринарними фахівцями Володимир-Волинської РДАВМ постійно проводиться широка роз’яснювальна робота серед населення, власників тварин, керівників свиноферм про небезпеку АЧС і заходи біозахисту приватних господарств громадян, підприємств, діяльність яких пов'язана з обігом свиней.

    У підсумку, члени комісії прийняли низку рішень, серед яких,  Устилузькому міському та сільським головам, користувачам лісомисливських господарств, керівникам спеціалізованих свиногосподарств, представникам користувачів лісомисливських господарств, начальнику Володимир-Волинського відділу ГУ Національної поліції в області, начальнику пункту державного ветеринарно-санітарного пункту контролю та нагляду на державному кордоні і транспорті «Устилуг» рекомендували провести аналіз виконання рішень ДНПК при райдержадміністрації, засідання яких відбулися протягом  2019 року. Особливу увагу звернули на потребу донести до жителів краю, що АЧС не становить небезпеки для людей. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині. А основним шляхом передачі збудника є  безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

    Довідково:

    Що варто знати про африканську чуму свиней

    Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС) ?

    - АЧС не становить небезпеки для людей.

    - На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп).

    - Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

    - Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

    Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).

    - Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

    - Виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

    Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней (АЧС)?

    - АЧС - це:

    не висококонтагіозна (з низьким ступенем заразності),

    гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко),

    інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої),

    вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування)

    хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди)

    свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

    - Виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

    - Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней!

    - Збудник -  ДНК-вірус родини Asfaviridae роду Asfivirus високостійкий до факторів зовнішнього середовища: зберігає життєздатність в діапазоні рН від 4 до 10, тривалий час - від тижнів до місяців - зберігається в продуктах і субпродуктах від свиней, що не піддавались термічній обробці (солонина і сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, що йдуть на корм свиням).

    У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, копченій шинці - до 5 місяців, у гною - до 3 місяців.

    - Встановлено декілька сероімуно- і генотипів вірусу африканської чуми свиней. Його виявляють у крові, лімфі, у внутрішніх органах, секретах і екскретах хворих тварин. Вірус стійкий до висушування і гниття; при температурі 60°C інактивується впродовж 10 хвилин.

    - Ознаки хвороби:

    Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток - проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить).

    Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, спрага), збиваються в гурти, з'являються ознаки серцевої недостатності: синюшністю (ціаноз) шкіри та значні крововиливи.

    Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи.
    Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає – майже 100 %.

    Пам'ятайте: лихо легше застерегти аніж побороти!

    Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

    Переглядів 3752
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua